top of page

Owsianka "Laba" - Smak nadchodzącego Chińskiego Nowego Roku







Chiński Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami. 🍚 Ósmego dnia dwunastego miesiąca księżycowego w Chinach spożywa się tradycyjny kleik o wdzięcznej nazwie "Laba" (ch. 腊八粥 làbāzhōu, inaczej: 八宝粥 bā bǎo zhōu - Kleik Ośmiu Skarbów). To pożywne danie można przyrządzić na wiele sposobów. Owsianka laba składa się z różnego rodzaju ziaren i fasoli oraz przeróżnych dodatków (np.: orzeszki ziemne lub włoskie, suszone owoce longanu, jujuby, płatki owsiane, ryż czarny itp.) #kktlumaczchinskiego


The Chinese New Year is coming fast. 🍚 On the eighth day of the twelfth lunar month in China, a traditional congee called "Laba" (Ch. 腊八粥 làbāzhōu, otherwise: 八宝粥 bā bǎo zhōu - Congee of the Eight Treasures) is eaten. This nutritious dish can be prepared in many ways. Laba porridge consists of various types of grains and beans and various additives (e.g. peanuts or walnuts, dried longan fruits, jujubes, oatmeal, black rice, etc.)



#ChineseNewYear#YearoftheRabbit#CongeeoftheEightTreasures#Labaporridge#chinesecuisine#chinesetraditions#SpringFestival#Labazhou#Babaozhou#congee#porridge#chinesefood#China#LunarCalendar#chinesetranslator#chineseinterpreter#chineselanguage#translationagency

5 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page