top of page
Zdjęcie autoraBTJChKK

Yunnan staje się wiralowy - Vlog Dong Meihua

English title: “Yunnan goes viral – Dong Meihua’s vlog”


Pewna chińska vlogerka z miejscowości Baoshan【保山】w hrabstwie Shidian 【施甸县】, prowincji Yunnan 【云南省】, postanowiła podzielić się ze światem pięknem i wyszukanymi smakami swojej rodzinnej prowincji, publikując wspaniałe filmiki prezentujące, m.in., lokalne produkty, etapy procesu prztwarzania żywności czy w końcu gotowe dania, serwowane u niej w domu.


               Dong Meihua【董梅华】, bo tak ma na imię autorka wideo udostępnianych w chińskich i międzynarodowych social mediach, to 34-letnia mieszkania ww. Baoshan, która po długiej nieobecności w rodzinnych stronach powróciła, by niedługo później zaprezentować swoim fanom wspaniałości malowniczego regionu.


               Dong zgromadziła już ok. 40 mln followersów, a jej filmiki mają po 50 mln wyświetleń KAŻDY! Ich treść jest naprawdę różnorodna. Od prezentowania zapierającej dech w piersiach, junnańskiej przyrody, poprzez proces produkcji lokalnego brązowego cukru, hodowlę homarów, wykorzystanie gąsienic z gatunku omphisa fuscidentalis, potocznie zwanych gąsienicami bambusowymi【竹虫】(jadalne larwy, smażone w głębokim oleju, podawane jako przekąska w Chinach i Tajlandii), aż po gotowe posiłki serwowane u kobiety w domu rodzinnym.


               Zyskując międzynarodową sławę (jej filmiki tłumaczone są na wiele języków), Dong zaproszona została na gościnny wykład na Uniwersytet Oksfordzki. Dzięki tego rodzaju okazjom, młoda Chinka dzieli się z innymi swoją pasją do ukochanego Yunnanu i do kuchni. „Jedzenie służy nie tylko zapełnieniu żołądka. Jest także integralną częścią ludzkich wspomnień” – mówi kobieta.


 



ENGLISH VERSION:

 

A Chinese vlogger from Baoshan【保山】in Shidian County【施甸县】, Yunnan Province【云南省】, decided to share the beauty and exquisite flavors of her home province with the world, publishing wonderful videos presenting local products , stages of the food processing and finally ready-made dishes served at her home.


Dong Meihua【董梅华】, which is the name of the author of the videos shared on Chinese and international social media, is a 34-year-old resident of Baoshan, who returned to her hometown after a long absence, and soon showed her fans the wonders of the colorful region.


Dong has already gathered about 40 million followers, while her videos have 50 million views EACH! Their content is really diverse. From presenting the breathtaking Yunnan nature, through the process of producing local brown sugar, breeding lobsters, using caterpillars of the species called omphisa fuscidentalis, commonly called bamboo caterpillars【竹虫】 (edible larvae, deep-fried, served as a snack in China and Thailand), straight to ready-made meals served at the woman's family home.


Gaining international fame (her videos are translated into many languages), Dong was invited to give a guest lecture at the University of Oxford. Thanks to such opportunities, the young Chinese woman shares with others her passion for beloved Yunnan and cuisine. “Food isn't just about filling your stomach. It is also an integral part of people's memories" says the woman.


 



Dzięki filmikom vloggerki Dong Meihua, Yunnan stał się wiralowy! Jakie treści dotyczące tego regionu publikuje młoda Chinka? Sprawdź!

17 wyświetleń0 komentarzy

Comments


bottom of page